| چراگریه برای امام حسین(ع) |
|
|
|
| دین و اندیشه - دین و اندیشه |
| سه شنبه, ۰۸ آذر ۱۳۹۰ ساعت ۲۲:۴۹ |
|
چراگریه میكنیم؟
آیااین همه گریه دربرابرآن پیروزی بزرگ برای چیست؟
گریه زبان صادق وطبیعی شوق واندوه ودردوعشق یك انسان است.گریه تجلی طبیعی یك احساس وحالتی جبری وفطری ازیك رنج،یك شوق یایك اندوه میباشد.
یكی ازدانشمندان غرب میگوید:
انسانی كه هرگزنمیگریدوگریستن رانمیداند،احساس انسانی رافاقداست.
مگرنه اشك زیباترین شعروبیتابترین محبت وپرگدازترین ایمان وتبدارترین احساس وخالصترین گفتن ولطیفترین دوست داشتن است كه همه دركوره دل به هم آمیخته وذوب شده وقطرهای گرم شدهاند،به نام اشك؟
مگرنه قلب،قالب اشك است واشك درقلب شكل میگیردولذااشك شبیه قلب است؟
ای بساقلبهای سوزانی كه زبان رازآن نگویدباز
لیك آن دیدگان نورانی رازدلداده میكندابراز
گریه ترجمان دل است.مثلا"كسی كه عزاداراست ومرگ عزیزی قلبش رامیسوازند،بایدگریه كند.وقتی كه دلش یادازاومیكندوزبانش سخن ازاومیگوید،چشمش نیزبااوهمدردی میكند، مگرچشم اززبان صادقانهترسخن نمیگوید؟!
ازمن مپرس كآتش دل درچه غایت است
ازآب دیده پرس كه اوترجمان ماست
اشك چشم نشانه رقت قلب است كسی كه ازصحنه دلخراش منقلب نمیشودتااشك تأثربریزدونیزازحقیقت وجلوه زیبائی لذت نمیبردتااشك شوق جاری گرداند.ازقلب سلیم وروح متعادل برخوردارنیست.
امیرمؤمنان علی(ع)میفرماید:
خداوندمتعال افرادی راكه به هنگام استماع قرآن تحت تأثیرقرار نمیگیرندوازشنیدن آیات مربوط به قیامت تعجب نمیكنندوخنده مینمایند، موردسرزنش قرارمیدهدومیفرماید:
(تضحكون ولاتبكون)
ونیزفرموده:
(بكاءالعیون وخشیة القلوب من رحمة الله تعالی)(1)
چنانكه جمودعین ومحروم بودن ازاشك وگریه ازخوف خدا،نشانه قساوت قلب وشقاوت معرفی شده است.
رسول خدا(ص)فرمود:
من علامات الشقاء:جمودالعین،قسوة القلب...(2)
درمقابل،آن دسته ازمؤمنانی كه بصیرتی روشن،قلبی رؤوف واحساسی پاك وشفاف دارند،درزبان قرآن كریم باجمله(یبكون ویزیدهم خشوعا)و(سجدّاوبكیّا)موردستایش قرارگرفتهاند.
قهرا"این نوع افراددربرابرعظمت مردان خدااشك شوق وبه خاطرمظلومیت آنان هم اشك غم واندوه ازچشم خودجاری میكنند.
نام حسین(ع)باگریه همراه است.
آنگونه كه ازمتون اسلامی استفاده میشود،نام حسین(ع)باگریه وناله آمیخته است وقبل ازشهادتش پیامبراكرم(ص)وامیرالمؤمنان علی(ع)ومادرش فاطمه زهرا(س)براوگریستهاند.
طبق رویات فراوانی،چون حضرت حسین(ع)تولدیافت،جبرئیل به رسول خدا(ص)نازل شدوخبرشهادت آن نوزادرابه پیامبراكرم(ص)وپدرومادرش دادوآنان ازهمان ایام برای حسین(ع)گریستند.
طبق روایتی كه ازعایشه نقل شده است،حسین(ع)كودك خردسال بودكه واردخدمت پیامبرگردیدوهمان موقع جبرئیل به پیامبراكرم(ص)ابلاغ كرد:
زمانی نمیگذردكه این كودك راافرادی ازامت تودرسرزمین طف ازخاك عراق به قتل میرسانند.
فبكی رسول الله(ص)اماجبرئیل افزود:
لاتبك،فسوف ینقم الله منهم،بقائمكم اهل البیت(3)
گریه نكن درآینده خداوندبه وسیله قائم اهل بیت ازآنهاانتقام میگیرد.
ابن عباس میگوید:
به هنگام رفتن به صفین من همراه امیرمؤمنان علی(ع)بودم وچون دركنارشط فرات به نینواواردشد،امام(ع)باصدای بلندگریست وفرمود:
ای پسرعباس!این محل رامیشناسی؟
گفتم:
نمیشناسم ای امیرمؤمنان.
فرمود:
اگراینجارامثل من میشناختی،هرگزازاینجاردنمیشدی،مگراینكه مثل من گریه سرمیدادی.
ابن عباس گفت:
فبكی طویلاحتی اخضلّت لحیته وسألت الدموع علی صدره وبكینامعا
آن حضرت گریه مفصلی كردبه طوریكه اشك ازروی محاسن اوجاری شدوماهم همصداباعلی(ع)گریه سردادیم.
بعدامام ادامه داد:
وای،من باآل ابوسفیان چه كردهام،سپس افزود:
دراین سرزمین كه(كرب وبلانامیده میشود)هفده نفرازفرزندان من وفاطمه به شهادت می رسندومدفون میگردند(4).
طبق روایت امام صادق(ع)،روزی فاطمه زهرا(س)به محضررسول خدا(ص)واردشدوآن حضرت راگریان دید.ازعلت گریهاش پرسید؟
رسول خدا(ص)فرمود:
جبرئیل به من خبردادكه حسین(ع)راگروهی ازامت من به قتل میرسانند!
فاطمه(ع)نیزازشنیدن این خبربه شدت گریست،ولی وقتی ازمقام بلندفرزندش به خاطرشهادت آگاه گردید،آرامش وتسكین یافت(5).
داستان گریه وعزاداری پس ازشهادت آن حضرت ازسوی امامان(ع)داستانی مفصلی است كه به ذكرچندمورداكتفامیكنیم.
امام سجاد(ع)كه خوددركربلاشاهدمصائب دلخراش امام حسین(ع)ویاران باوفایش بود،پس ازواقعه عاشوراتازمانیكه درقیدحیات بوداین واقعه سوزناك رافراموش نكردوهمیشه گریه وسوگواری نمود.اوهروقت میخواست آب بنوشدتاچشمش به آب میافتاد،اشك ازچشمانش سرازیرمیشدووقتی علت این كاررامیپرسیدند،میفرمود:
چگونه گریه نكنم درحالیكه یزیدیان آب رابرای وحوش ودرندگان آزاد گذاشتند،ولی آنرابه روی پدرم بستندواورابالب تشنه كشتند.میفرماید هروقت كشته شدن فرزندان فاطمه(ع)رابه یادمیآورم،گریه گلویم رامیگیرد.وقتی هم افرادی وی رادلداری میدادند،میفرمود:
كیف لاأبكی؟وقدمنع أبی من الماءالذی كان مطلقاللسباع والوحوش(6).
امام سجاد(ع)درعزای پدرمظلوم خویش به حدی گریست كه اورایكی ازبكّائون پنج گانه تاریخ لقب دادند(7).وقتی رازآنهمه گریه راازآن حضرت میپرسیدند،مصائب جانگدازكربلارابازگومیكردومیفرمود:
مراملامت نكنید،یعقوب،پس ازآنكه یك فرزندخودراازدست داد،آنقدرگریست تاازغصه چشمهایش سفیدشددرحالیكه یقین به مرگ فرزندش نداشت.
ازفراق روی یك یوسف اگریعقوب سوخت
هجرهفتادودویوسف كرده خونین دل مرا
درحالی كه من به چشم خوددیدم كه دریك نیمروزچهارده نفرازاهل بیت مراسربریدندانتظاردارید داغ آنهاازدلم بیرون برود؟!(8)
اونه تنهادرماتم پدربزرگوارش اشك میریخت،بلكه مؤمنان رانیزترغیب به گریستن درعزای آن مظلوم میكرد:
ایمامؤمن دمعت عیناه لقتل الحسین حتی تسیل علی خده بواه الله بهافی الجنة غرفایسكنها احقابا(9).
هرمؤمنی كه برشهادت حسین(ع)آنقدربگریدكه اشك برگونهاش جاری شود،خداوندبرای اوغرفههائی دربهشت آماده میسازدكه تاابددرآن اقامت خواهدكرد.
امام باقر(ع)برای امام حسین(ع)اشك میریخت وبه هركس هم درخانه اوبوددستورمیداد گریه كندودرمنزل آن حضرت مجلس عزاوسوگواری برای امام حسین(ع)تشكیل میگردیدو حاضران مصیبت آن حضرت رابه هم تسلیت میگفتند(10).
عبدالله بن سنان میگوید: درروزعاشورابه حضورامام صادق(ع)شرفیاب شدم آن حضرت رارنگ پریده وبسیارغمگین وگریان یافتم، علت آن راازامام پرسیدم، فرمود: امروزعاشوراست ودرچنین روزی جدماامام حسین(ع)شهیدشده است(11).
امام صادق(ع)به ابوهارون مكفوف دستوردادمرثیه بخواندآنگاه كه وی مرثیه خودراآغازنمود متوجه شدامام(ع)سخت گریه میكندوزنانی كه پشت پرده بودندهمینكه صدای گریه امام صادق(ع)راشنیدندآنهانیزصدای خودرابه گریه وشیون بلندكردند؛ بعدامام فرمود: من انشدفی الحسین شعرافبكی وابكی عشراكتب له الجنه(12).هركس درمصیبت حسین(ع)شعربگویدوگریه كندوده نفررابگریاندبهشت براونوشته میشود.
امام رضا(ع)میفرماید: روش پدرم امام موسی بن جعفر(ع)این بودكه هرگاه ماه محرم میرسیدپیوسته غمگین بودتادهه عاشوراسپری شودروزعاشوراروزگریه وماتم اوبودومیفرمود: هوالیوم الذی قتل فیه الحسین(13).
امام رضا(ع)فرمودمحرم ماهی است كه اهل جاهلیت درآن ماه جنگ وخونریزی راحرام میدانستندولی دشمنان درآن ماه خون ماراریختندحرمت ماراشكستندزنان وفرزندان مارابه اسارت گرفتندوبه خیمههای ماآتش زدنداموال ماراغارت نمودندوحرمت رسول خدارادرحق مارعایت نكردند.
ان یوم الحسین اقرح جفونناوأسبل دموعناوأذل عزیزنابأرض كربلا....علی مثل الحسین(ع)فلیبك الباكون، فان البكاء علیه یحط الذنوب العظام.(14)
كشتهشدن امام حسین(ع)اشكهای ماراریزان وپلكهای چشمان مارامجروح ودركربلاعزیزماراذلیل كرد...گریه كنندگان بایدبرحسین(ع)گریه كنند.گریه براوگناهان بزرگ رامیریزد.
امام رضا(ع)به ریان بن شبیب فرمود: ان كنت باكیالشیء فابك للحسین بن علی فانه ذبح كمایذبح الكبش وقتل معه من أهل بیته ثمانیة عشررجلامالهم فی الارض شبیهون....
اگربخواهی به چیزی گریه كنی برحسین بن علی(ع)گریه كن زیراسرآن حضرت رامثل سرگوسفندبریدندوبااوهجده مردازاهل بیتش كشته شدندكه دردنیابی نظیربودند.
سپس به ابن شیب فرمود: اگردوست داری دردرجههای بلندبهشت باماباشی، غمگین باش ازبرای غمگینی ماوشادباش ازبرای شادمانی ما.(15)
حتی به موجب بعضی ازروایات امام زمان(عج)نیزمدام برسیدالشهداء اشك میریزدومیگوید:
ای جدبزرگوار! روزگارمرابه تأخیرانداخت ونتوانستم به یاری توبشتابم وبادشمنانت پیكاركنم درعوض: فلاندبنك صباحاومساءً ولأبكین لك بدل الدموع دماحسرة علیك...(16)هرصبح وشام برمصائب توگریه میكنم، اگراشك چشمم تمام شود، به جای آن خون میگریم.
حتی به موجب روایات فراوانی كه نقل شده است، همه كس وهمه چیزخورشیدوآسمان وزمین وفرشتگان روزعاشورابرآن حضرت گریه میكنند.(17)
شاعرپرشورفؤادكرمانی بااستفاده ازاین روایات چنین سروده است:
تانداكردولای تو، دراقلیم الست
بهرلبیك فدایت، دوجهان پرزداست
كشته شدعالم دهری، چوتودرعالم دهر
دهرتاروزقیامت شب اندوه وعزاست
درغمت اعین واشیاء همه ازمنطق كون
هریكی مویه كنان بردگری نوحه گراست
رفت برعرشه نی تاسرت ای عرش خدا
كرسی ولوح وقلم بهرعزای توبپاست
منكسف گشت، چوخورشیدحقیقت به جمال
گربگریندزغم دیده ذرات رواست.(18)
موضوع قابل توجه این است كه عبدالله بن فضیل هاشمی ازامام صادق(ع)سوال میكند: چراروزعاشورااین چنین روزمصیبت وغم واندوه وعزاداری گردید؟ اماروزوفات پیامبراكرم وامیرمؤمنان وفاطمه زهراوامام مجتبی(ع)كه بازهرمسموم شداین چنین نشد؟ امام صادق(ع)فرمود: ان یوم الحسین أعظم مصیبة من جمیع سایرالایام...فكان ذهابه كذهاب جمیعهم...(19)
روزحسین ـ عاشوراـ ازلحاظ مصیبت ازتمام روزهاعظیمتراست...زیراحسین(ع)تنهاباقی مانده اصحاب پنج گانه كساء است كه رفتن او، مثل رفتن همه آنهاست.
روزعاشورامصائبی برخاندان رسالت واردشدكه درخاطره هیچ آفریدهای خطورنكندوقلم راتاب نوشتن نباشد، چه جالب گفته است:
فاجعة ان اردت اكتبها
مجملة ذكرة لمدكر
مصیبتی بزرگ كه اگربخواهیم آن رابه نحواقتصاربرای یادآوری یادكنندهای بنویسم.
جرت دموعی فحال حائلها
مابین لحظ الجفون والزبر
به یقین اشك روانم بین چشم من واوراق كتب حایل آید
وقال قلبی بقیاعلی فلا
والله ماقدطبعت من حجر
دلم گفت به من رحمی كن، به خداسوگندمن ازسنگ آفریده نشدهام.
بكت لهاالارض والسماء دما
بینهمافی مدامع حمر(20)
برآن فاجعه زمین وآسمان وآنچه مابین آندواست اشك خون گریست.
غرض، روزعاشوراروزمصیبت واندوه وگریه برای خاندان رسالت وشیعیان آنهاست.تنهابنی امیه دشمنان اهل بیت بودندكه آن روزراروزمبارك وسرور وخوشحالی میدانستند.
چنانكه درزیارت عاشورامیخوانیم:اللهم ان هذایوم تبركت به بنوامیهخدایااین روز، روزی است كه آن رابنی امیه مبارك ومیمون دانستند.درفرازدیگری میخوانیم: هذایوم فرحت به آل زیادوآل مروان بقتلهم الحسین....واین روزی است كه آل زیادوآل مروان به خاطراین كه حسین راكشتندبه آن مسرورشدند.
خلاصه درباب عزاوماتم سیدالشهداء فرزنددلبندحضرت زهراوعلی مرتضی(ع)روایات فراوانی ازناحیه رسول خداوائمه معصومین(ع)واردشده كه روزعاشورا، روزمصیبت وحزن اهل بیت وشیعیان ایشان میباشدبه اعتبارهمین روایات بایدروزعاشوراغمگین وحزین بوددرروایتی میفرماید:
هركه یادكندمصیبت ماراوبگریدوبگریاندمردم را، درروزقیامت دردرجههای ماخواهدبودوهركه مصیبت مارایاری كندوگریه كند، چشم اودرروزی كه چشمهاهمه بگریند، نگریدوهركه درمجلسی بنشیندودین مارااحیاء نماید، دل اونمیرددرروزی كه دلهاهمه بمیرند.(21)
بنابراین اگركسی روزعاشوراروزجشن وسروربداندیقینااومانندبنی امیه دشمن اهل بیت است.پس این كه سران صوفیه راروزشادی وسرور وجشن میدانند، بدون شك دشمن اهل بیت هستندولواین كه ادعای دوستی بكنند.چنانكه شیخ عبدالقادرگیلانی روزجانگداز عاشورارا روزفرح وشادی قلمدادكرده گفته است: روزعاشورا هرگزروزمصیبت نمیباشد، روزجشن وشادی است وبرمردم لازم وواجب است كه دراین روزبرای اهل وعیال خودهدایایی تهیه كنندوآنهارابه گردش وتفریح ببرندوآنهاراباخوشگذرانی سرگرم سازند.(22)
پس این مسلم است كه گریه برامام حسین(ع)عنوان شرعی داردوازعبادات بزرگ شمرده میشودودرحقیقت دیده گریان ودل اندوهگین برمصائب اهل بیت، شعارشیعه است.
به قول یكی ازشعرای عرب:
لك عندی ماعشت یاابن رسو
ل الله حزن یفی بحق ودادی
ناظربدموع غیربخیل
وحشی بالسلوغیرجواد
ای پسرپیامبرخدادرپیش من ازبرای توتازندهام اندوهی است حق مودت رابه جای میآورد دیدهام ازریزش اشك دریغ نمیورزدودرونم ازرنج وغم تسلی نمییابد.
انواع گریهها
گریه انواعی داردكه همه انواع آن درشأن امام حسین(ع)نیست، حال بایدببینیم چه نوع گریه شایسته امام است:
1 ـ گریه ازروی خواری ودرماندگی:چنین گریهای، گریه افرادضعیف وناتوانی است كه ازرسیدن به اهداف خودواماندهاندوروح وشهامتی برای پیشرفت درخودنمیبینندمینشینندوعاجزانه گریه سرمیدهند.هرگزبرای امام حسین(ع)چنین گریهای نبایدكردوآن حضرت ازاین نوع گریه بیزارومتنفراست.
2 ـ گریه عجزوزبونی: چنین گریهای، گریه افرادی است كه ازروی عجزوزبونی دراثرناكامی واحیاناستم شخصی یاجریان نامناسبی به ورشكستگی افتاده وبرای خوداحساس خطرمیكنندوراه چاره رادرگریه میجویندبه قول صائب تبریزی:
گریه شمع ازبرای ماتم پروانه نیست
صبح نزدیك است ودرفكرشب تارخوداست.
مسلمااین نوع گریه هم مناسب شأن امام نیست.
3 ـ گریه براموات: كسی عزیزخودراازدست میدهدوبرفقدان اوگریه میكندیابه این جهت گریه میكندكه آن فقیددرزندگی اوموثربوده وبه آینده خودنگران است دراین صورت به حال خودگریه میكندویااین كه به نیكیهای اواشك می ریزداین نوع گریه هم درشأن امام نیست.
4 ـ ازروی رحم ورأفت یاگریههای عاطفی: قلب انسان هنگامی كه دربرابرحادثه دلخراشی هماننداشك یتیمی، یابیماردردمندی یاشخص فقیروتهیدستی و...قرارمیگرید، متأثرمیشودچه بسااشك میریزد.رسول خدا(ص)هنگامی كه فرزندخردسال خودابراهیم راازدست دادودرقبرسان بقیع به خاك سپردبرای آن كودك آن قدرگریه كردكه اشك برمحاسنش جاری گردیدبه آن حضرت گفته شد: ای رسول خداتودیگران راازگریه منع میكردی حال خوداین چنین بیتابی میكنی؟! آن حضرت فرمود: لیس هذابكاء غضب انماهذارحمة ومن لایرحم لایرحم(23)این گریه ازروی خشم ونارضایتی نیست بلكه گریه رحمت ورافت است وهركس رحم نكندموردرحمت قرارنمیگیرد.
واقعه خونین كربلادل رامیسوزاندوقلب وعاطفه هرانسانی رابه جوش وخروش می اندازدازاین نظراین حادثه یك جنایت ویك مصیبت است وشایددردنیامشابه چنین جنایتی پیدابشودوگریه كنندگانی هم داشتهباشد.گریه ازروی رحم ورأفت یك امرطبیعی است.هرانسانی به هنگام مشاهده یك منظره دلخراش متأثرمیشودواشك میریزدچنانكه دشمنان امام حسین(ع)روزعاشورابرحال آن حضرت میگریستند.آنجاكه اهل كوفه ازدیدن وضع دلخراش اسراء بناكردندگریه وزاری كردن.امام سجاد(ع)فرمود: اتنوحون وتبكون من اجلنا؟؟! فمن ذاالذی قتلنا؟.(24)
پس گریه ازروی رحم ورأفت نیزچندان مناسب نیست.امام حسین(ع)ازشیعیان خوداین نوع گریه رانخواسته است.
5 ـ غم واندوه: گریه ازروی غم واندوه نیزیكی ازگریههای طبیعی انسان است كه به هنگام ازدست دادن عزیزی یابه خاطرازدست دادن مقام وموقعیتی ویابه خاطرگرفتاری به مصیبتی، غم واندوهی به انسان دست میدهدوبرای این كه دل خودراسبك كندگریه سرمیدهدواین نوع افرادكه دلشان شكسته است به هنگام سوگواری امام حسین(ع)بیش ازهمه گریه میكنندچه بساازشدت گریه غش كنندولی آیااین نوع گریه رامیتوان به حساب امام حسین(ع)گذاشت؟ هرگزنه.
6 ـ گریه جدائی وفراق: نوع دیگرگریه، گریه فراق است كه به خاطردوری وجدائی ازعزیزی حالت گریه به انسان دست میدهدامام حسن مجتبی(ع)به هنگام جان دادن، بیتابی میكرد.بعضی ازعیادت كنندگان ازعلت آن پرسیدندامام مجتبی باصدای ضعیف فرمود: برای دوچیزگریه میكنم: هول مطلع، فراق دوستان.(25)
پرواضح است كه گریه برامام حسین وشهیدان كربلاازاین نوع گریه نیست.
7 ـ گریههای شوق گریههای لایق حسین(ع): گریه شوق گریه مادری است كه ازدیدن فرزنددلبندگمشده خویش پس ازچندین سال سرزده میشودوازشوق گریه میكند.قسمت زیادی ازحماسههای كربلاشوق آفرین وشورانگیزاست وبه دنبال آن سیلاب اشك شوق به خاطرآن همه رشادتهافداكاریهاشجاعتهاآزادمردیهاوسخنرانیهای آتشین مردان وزنان به ظاهراسیر، بی اختیارازدیدگان شنونده سرازیرمیگردد، آیااین گریه دلیل برشكست است؟!
8 ـ گریه پیوندهدف: گاهی قطرات اشك پیامآورهدفهاست، آنهاكه میخواهندبگویندبامرام امام حسین(ع)همراه وباهدف اوهماهنگ وپیرومكتب اوهستیم، ممكن است این كاررابادادن شعارهای آتشین، یاسرودن اشعاروحماسههاابرازدارند، اماگاهی ممكن است آنهاساختگی باشدولی آن كسی كه احیاناباشنیدن این حادثه جانسوزقطره اشكی بریزد، صادقانه تراین حقیقت رابیان میكنداین قطره اشك اعلان وفاداری به اهداف مقدس یاران امام حسین وپیونددل وجان باآنهاست مسلمااین نوع گریه بدون آشنایی بامتعالی اوـ ممكن نیست.(26)
پس گریه برحسین(ع)اشك ریختن برمرده نبوده وازروی خواری ودرماندگی وعجزوزبونی، غم واندوه نیزنمیباشدبلكه آن فقط دلیلی است كه ندای حق طلبان رابه گوش جهانیان رسانیده وزنگ خطررابرای باطل واهل آن صدادرمیآوردوصاعقههائی است كه برروی سرسركشان وستمگران درهرزمان ودرهرمكان فرومیریزدوشاهدصادق وگواه زندهای است ازاخلاص درراه حق ودشمنی بابیدادوستم وبزرگداشتی است برای فداكاری وحق ودلیری وانجام وظیفه ونهراسیدن ازمرگ وتكریمی است برای امتناع ازقبول ظلم وشكیبائی درمحنت وسختیها.
به قول علامه مغنیه: كسانی كه درمجالس تعزیه میخوانند:
لاتطهرالأرض من رجس العداابداً
مالم یسل فوقهاسیل الدم العرم(27)h}
روی زمین ازپلیدی دشمنان پاك نخواهدشدتازمانی كه برروی آن سیل درهم شكننده خون روان نگردد.
غرض، شیعیان برامام حسین(ع)ازروی خواری ودرماندگی نمیگریند، بلكه ازاشك دیده خویش سرودحماسه میسازندوباآه وحسرت خودبانگ حق وعدالت رابه گوش جهانیان میرسانند:
همین نه گریه برآن شاه تشنه لب كافی است
اگرچه گریه، برآلام قلب تسكین است.
ببین كه مقصدعالی وی، چه بودای دوست
كه درك آن، سبب عزوجاه وتمكین است
زخاك مردم آزاده، بوی خون آید
نشان شیعه وآثارپیروی، این است(28)
ماربین مورخ آلمانی میگوید: هیچ چیزمانندعزاداری حسین نتوانست حس سیاسی درمسلمانان ایجادكند.(29)
ای اشك ماتمت به رخ ملت آبرو
وی ازطفیل خون تو، اسلام سرخ رو
دین راتوزنده كردی وخود، كشته گشتهای
وین یافته زفیض تو، دین نبی علوّ
گرآب رابه روی توبستندكوفیان
آوردی آب رفته اسلام رابه جو(30)
قطرههای اشكی كه شیعه درماتم امام حسین(ع)ویارانش میریزدعهدوپیمانی است باقطرههای خون شهدای كربلاكه بالب تشنه ومحروم ازقطرههای آب برسراحیای دین وارزشهای راستین مكتب جان باختند.واین اشكهااین نهضت الهی رابه جانهاپیوندزده وجاوان ساخته است.واین بسیارسادهاندیشی است كه كسی تنهاتوجیهی عاطفی برای این گریههاداشته باشدچراكه داغ، هرقدرهم شدیدباشد، بالاخره گذشت زمان ازحرارت آن میكاهددرحالی كهعزادارن حسینی ازاول عمرتاآخرعمرپس ازگذشت قرنهاباشوروشوق وحرارت بیشتردرسوك سیدالشهداء میگریند. منبع :تبیان |

میگوینداگرامام حسین(ع)روزعاشوراپیروزشدچراآن روزراجشن نمیگیریم.....؟